Hund

Vaccination af hunde og hvalpe


7 november 2013

ALLE HUNDE i Danmark bør vaccineres regelmæssigt med de såkaldte kernevacciner, der beskytter mod parvovirus, hundesyge og leverbetændelse. Som supplement til kernevaccinerne, kan man anvende tillægsvacciner, som beskytter mod kennelhoste, leptospirose og rabies (se anbefalingerne for voksne hunde i nedenstående pdf).

Vaccinationerne tjener både som beskyttelse mod sygdom for den enkelte hund, men vaccinationerne er også med til at beskytte den samlede hundebestand mod sygdomsudbrud og spredning af sygdom.

HVALPE får i deres første leveuger modstandskraft via modermælken. Denne beskyttelse holder til hvalpen er ca. 8-12 uger gammel.

For at hvalpene kan udvikle sig til velfungerende voksne hunde, er det meget vigtigt, at de gennem hele hvalpetiden møder andre artsfæller. Hvalpe er især gode til uden frygt at modtage og acceptere nye mennesker, dyr, omgivelser m.m. indtil de er ca. 12-16 uger gamle.

Hvalpenes oplevelser i denne periode har utrolig stor betydning for hvordan de adfærdsmæssigt bliver som voksne, så det vil være meget uhensigtsmæssigt at holde hvalpe hjemme og/eller væk fra andre dyr, for at beskytte dem.

Man skal naturligvis i samme periode minimere risikoen for sygdom hos hvalpene. Dette gøres bedst ved at de vaccineres tidligt i deres liv. Da det er individuelt fra hvalp til hvalp, hvornår beskyttelsen fra moren er helt væk, anbefales, det at alle hvalpe bliver vaccineret mindst to gange med 4 ugers mellemrum startende fra 6 – 8 ugers alderen. Kort tid efter 1. vaccination kan man tage sin hvalp med ud og møde andre hunde.

 

Vaccinationsanbefalinger